Curriculum Vitae

DutchEnglishFrenchGerman

Kleinste kunstwerk ter wereld gemaakt door Jeroen Spijker. Het is een standbeeld van Rembrandt van 28 micrometer hoog. In Museum de Lakenhal te Leiden is het gepresenteerd tussen 5 juli en 31 juli 2022.

Jeroen Spijker werkt aan een oeuvre bronzen beelden. Zijn beelden worden gekenmerkt door karakter, kracht, innerlijke contemplatie en gratie. Bekend is hij door zijn serie borstbeelden en portretten in brons van Nederlandse iconen. Naast beeldhouwwerken exposeert hij ook (bewerkte)foto’s. Zijn kunst bevindt zich in overheidscollecties, museale collecties en in privé-verzamelingen wereldwijd. Jeroen Spijker behoort tot de ‘Pre-millenial figuratives’ in Nederland. Een groep jonge kunstenaars die zich in de jaren ’80 en ’90 richtte op het werken naar de natuur tegen de leidende stroming (abstract en conceptueel) van de kunstacademies in. In 2005 richtte hij samen met kunstschilder Gijs Donker (After Nature) de Exotic Aesthetic Movement op.  Zij willen de schoonheid van mensen tonen met combinaties van genen uit verschillende landen als document van onze tijd.  

 

   
2023 Museum De Lakenhal Kunstroute Expositie Lage Rijndijk
2022 Kleinste Kunstwerk ter Wereld ( 28 micrometer standbeeld van Rembrandt) door Jeroen Spijker. Presentatie Museum de Lakenhal Leiden tot en met 31 juli 2022.

Museum Lunteren expositie

Museum of Comic Art, Noordwijk expositie

Een minibuste van Saskia Stuiveling gemaakt voor de Saskia Stuivelingprijs

2020 Jeroen Spijker Academy Online opgericht. 
2019 Onthulling plaquette Mart Stam (Bauhaus)architect en (stoel)ontwerper van de eerste buisstoel, de S43. De bronzen plaquette is aangebracht op de gevel van het Purmerends Museum.

Nederlands Drukkerij Museum Etten- Leur vanaf 20 januari 2019

2018 Solo- expositie Nisse (Zeeland).Onthulling plaquette van de architect Jan Stuyt  aan de gevel van het Purmerends Museum (50 kerkgebouwen waaronder de Cenakelkerk in Heilig Land stichting Groesbeek)
2017 Onthulling plaquette van de architect J.J.P. Oud (De Stijl) aan de gevel van het Purmerends Museum.Solo- expositie Jeroen Spijker Het Gedroomde Museum, een aantal grote schilderijen, in Galerie van de Leur Leiden. Jeroen Spijker exposeert in diverse galeries en kunsthandels. Hij publiceert artikelen over De Stijl in het De Stijl magazine van uitgeverij de Muze en Studio 2000 magazine. Hij organiseert een tentoonstelling met het werk van Harm Kamerlingh Onnes (37 werken) in Leiden. Daarnaast organiseert hij een tentoonstelling met het werk van Stéphane Moine uit Parijs in Leiden.
2016 Beeldhouwer en kunsthistoricus Jeroen Spijker is als Universitair Docent Beeldhouwkunst verbonden aan het Amerikaanse Webster University   Voor het FFF in New Zealand maakt Jeroen Spijker de award
Exposities in diverse galeries en kunsthandels
Wethouder Cultuur te Leiden, Robbert Strijk, ontvangt Award Leidenaar van het jaar (kleine buste jonge Rembrandt)
2015 Burgemeester Henri Lenferink ontvangt Award Leidenaar van het jaar (kleine buste jonge Rembrandt)
Opdracht penning voor Award Rotsbeen Dissectie Prijs ( Nederlandse vereniging van KNO Artsen)
Exposities in diverse galeries en kunsthandels
2014 Vanaf 12 september 2014 is Jeroen Spijker ‘Beeldhouwer des Vaderlands’.  Het doel is de bevordering van het bewustzijn van de waarde die beeldhouwkunst voor een land heeft en daarmee voor individuen kan hebben. Ook het versterken van de relatie tussen de beeldhouwers, als letterlijke beeldvormers en het Nederlandse publiek, is een belangrijke opdracht. Beeldhouwers zijn niet erg zichtbaar in het Nederlandse publieke domein. Dit zou kunnen veranderen. Jeroen Spijker staat in deze functie in verbinding met Platform-BK. De positie van Beeldhouwer des Vaderlands is geheel onafhankelijk.  Jeroen Spijker zet zich in brede zin in voor ateliervraagstukken voor beeldhouwers, beeldhouwwerken in de openbare ruimte en innovatie via technische hulpmiddelen op dit vlak. Digitale innovatie van communicatie middelen ten behoeve van beeldhouwwerken is ook een aandachtsgebied.Kunstreis naar Mexico City, het bezoeken van piramides en musea. Uitreiking eerste Anti Fraude Award tijdens het Film Fraude Festival. De Award werd ontworpen en gemaakt door Jeroen Spijker en uitgereikt aan het TV programma Opgelicht, waar het ook werd gepresenteerd.      

Kunstenaarsreis naar Marokko. Werken in de Koninklijke ateliers en het ontwerpen van een koningsvaas. Een reis met Gijs Donker en Victor Laurentius. Fotograferen, schetsen en aquarelleren in Rabat, Salé, Fez en Casablanca.

Tentoonstelling Maroc Maintenant, Marokko Nu 2014 in Galerie van de Leur

Onthulling eerste officiële staatsieportret van Z.K.H. Koning Willem – Alexander in Nederland door commissaris van de koning Clemens Cornielje in de Statenzaal van de provincie Gelderland.

Armin van Buren ontvangt buste jonge Rembrandt als prijs voor Leidenaar van het jaar.

Vanaf 2014 curator Galerie van de Leur Leiden

2013 Jeroen Spijker krijgt opdracht voor het maken van een bronzen portret van Z.K.H Koning Willem-Alexander voor de Statenzaal van de provincie Gelderland. Opdracht uitvoering bronzen portret Gerrit Komrij, eerste dichter des Vaderlands.   Jochem Meyer ontvangt prijs voor Leidenaar van het jaar, ontworpen door Jeroen Spijker.Expositie Galerie “Beelden In Leiden”  Jeroen Spijker exposeert naast figuratief werk ook conceptueel beeldhouwwerk
2012 Solo-expositie De Gloed van Lapis Lazuli in de Taffeh-tempel in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Expositie Letterkundig Museum Den Haag, serie foto ’s Gerrit Komrij.
2011 Onthulling borstbeeld Simon Vinkenoog in Openbare Bibliotheek door zijn weduwe Edith Ringnalda.
Werk te zien in Studio 2000, Galerie Paul Verbeeck, Galerie Marcel Gieling.
Expositie Katwijks Museum
2010 Tijdens expositie van Paul de Lussanet die geopend is door oud-minister van financiën Herman Heinsbroek is ook werk van Jeroen Spijker te zien bij Studio 2000.
2009 Studio 2000 en Galerie Piculiar tonen zijn werk. Tijdens het gala van het Prins Willem -Alexanderkinderfonds in de ridderzaal in Den Haag is een sculptuur geveild.
2008 Bezoek aan Florence, Palazzo Corsini. Zeefdruk “De essentie van het vrouwelijk naakt” geproduceerd. Gevraagd voor kunstproject “Een lint vol lust”, Provincie Utrecht. Opdracht portretbuste Jan Steen voor Warmond (voormalige woning en atelier Jan Steen) in opdracht van Greenib bedrijventerrein.
2007 Film “Een beeld van Ramses Shaffy en Jeroen Spijker” geproduceerd
CD-rom “32 nudes” geproduceerd
In deze periode ontstaan veel pasteltekeningen
Studiereis Florence, Parijs
Portretbuste Ramses Shaffy
2006 Kleine bronzen voorstudie voor standbeeld jonge Rembrandt is geveild voor 20.000 Euro.
Jeroen exposeert in het najaar bronzen beelden in Ward Nasse Gallery, Soho, New York City
Jeroen Spijker krijgt opdracht een bronzen standbeeld van de jonge Rembrandt te maken (Stichting Rembrandt Gala)
2005 Oprichting Exotic Aesthetic Movement,
samen met de kunstschilder Gijs Donker (voormalig lid After Nature Movement) 
Jeroen Spijker werkt op Chateau Boirs, Bassange, België.
2004 Studiereis Milaan;
Portretbuste Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden gemaakt
Rijksmuseum Amsterdam doet poging portretbuste Pim Fortuyn aan te kopen
2003 – 2005 Regio Ambassadeur en conservator kunstcollectie UNESCO centrum Nederland
2002 – 2003 Portretbuste Marten Toonder gemaakt/ Studiereis naar Madrid
2001 – 2003 Docent Handvaardigheid/ Culturele Kunstzinnige Vorming/ Beeldende Vorming aan Het Amsterdams Lyceum
2001 Portretbuste van Pim Fortuyn gemaakt in TV programma gedurende vijf uitzendingen.
Docent Handvaardigheid/ Culturele Kunstzinnige Vorming/ Beeldende vorming/Handvaardigheid aan het Bonaventura College te Leiden.
Studiereis naar Zuid- Frankrijk. Docent modelboetseren bij Ars Aemula Naturae te Leiden
1998 – 2000 Beleidsmedewerker/ Conservator/tentoonstellingsmaker kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae te Leiden. Verschillende busten op ware grote en verschillende kleine mensfiguren ontstaan in eigen atelier.
1997 Afgestudeerd in de kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden.
1996 – 1998 Hakken in graniet en Belgisch hardsteen.
1994 Tweede studiereis naar Florence
1993 Eerste opdracht sculptuur in steen. Theoretische vorming op het gebied van de beeldhouwkunst door werkgroep van Dr. Louk Tilanus (Rijksuniversiteit Leiden).
Studiereis naar Italië (Florence).
1991 Propaedeuse kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden afgerond.
Busten in gebakken klei en brons. Ook vrouwfiguren zijn een thema.
Vanaf deze periode contacten met andere Leidse beeldhouwers. Jeroen Spijker kan gerekend worden tot de ‘Pre-figurative millenials’, een groep kunstenaars (voor een deel uit Leiden) die een tegenbeweging vormde tegenover de hoofdstroom (abstract en conceptueel) die op de Nederlandse kunstacademies leidend was. De eigen ervaring met betrekking tot het creëren van kunst, het werken naar individueel gekozen modellen en de artistieke beleving staan centraal.
1990 – 1991 Leerling van de beeldhouwer Beatus Nijs te Hilversum. Boetseren naar voorbeelden en tekenen naar naaktmodel. ln deze periode ontstaan eerste geboetseerde portretten.
1988 VWO diploma Alberdink Thijm College te Hilversum
Aanvang studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden
1985 Boetseerlessen gevolgd bij beeldhouwster Inge Foreman te Soest

 

Jeroen Spijker heeft als kind veel geboetseerd. Gedurende de bovenbouw van de middelbare school werd de interesse voor de beeldende kunst steeds sterker. Favoriet was Henri de Toulouse-Lautrec Monfa. Vooral de figuratieve beeldhouwkunst trok zijn belangstelling. Tijdens lessen handenarbeid bleek een zekere getalenteerdheid voor beeldhouwwerk. Na de middelbare school volgde de studie kunstgeschiedenis te Leiden. De drang om zelf beelden te maken werd echter steeds sterker en besloten werd bij de figuratieve beeldhouwer Beatus Nijs les te nemen. Deze beeldhouwer (toen 82 jaar) kon bogen op levenslange ervaring en beheersing van klassieke beeldhouwtechnieken. Beatus Nijs werkte samen met de beroemde Nieuwe Bouwen architect Duiker. Beatus maakte beelden voor de architectuuricoon Ziekenhuis Zonnestraal. Beatus Nijs is een leerling van Hulshof Poll die artistieke invloed onderging van zijn vriend Piet Mondriaan  waarmee hij samen schilderde en logeerde in Oele ,Twente, op het familielandgoed van de Hulshof Polls. De opgedane kennis tijdens de lessen van Beatus Nijs werd in de periode daarop toegepast. Vooral de portretbuste werd een geliefd onderwerp. Het weergeven van gratie, karakter, en innerlijke contemplatie zijn steeds terugkerende aspecten in zijn werk.

Comments are closed.