Exposities

DutchEnglishFrenchGerman

Actueel: 

Beeldenexpositie Den Dungen. Het is een openlucht groepstentoonstelling met bronzen beelden van Jeroen Spijker. De tentoonstelling is te bezoeken van zondag 16 juli tot en met 23 juli 2023. Het adres is Poeldamse dijk 10 Den Dungen ( open van 10.00 uur tot 18.00 uur)

Jeroen Spijker exposeert zijn kunstwerken in diverse gerenommeerde galeries en musea. In binnen- en buitenland is zijn werk regelmatig te zien. Hij is beeldhouwer en gespecialiseerd in bronzen beelden. Hij maakt daarnaast (bewerkte)foto’s. Hij exposeert regelmatig in (Rijks)musea. Zijn werk is opgenomen in diverse museale Nederlandse en buitenlandse collecties. Op diverse openbare locaties zijn bronzen sculpturen van Jeroen Spijker toegankelijk voor liefhebbers van beeldhouwkunst. Studio 2000 te Blaricum (TEFAF/ PAN Amsterdam/ Brafa Brussel) is zijn vaste kunsthandel. In België is dat kunsthandel Paul Verbeeck te Antwerpen.

Jeroen Spijker maakte in 2021 het kleinste kunstwerk ter wereld. Het is een standbeeld van Rembrandt van 28 micrometer hoog.

OEUVRE JEROEN SPIJKER

In de beeldhouwwerken van Jeroen Spijker komen kracht, psychologie, karakter, innerlijke contemplatie en elegantie tot uitdrukking. Hij werkt aan een serie hybriden, beelden van mensen met genen uit verschillende continenten, als document van onze tijd waarin de versmeltingen vaak voor het eerst plaatsvinden.

Daarnaast is er een serie bruiloftsgasten gemaakt, beeldjes van vriendinnen van de bruid. Zijn atelier ligt tegenover het stadhuis van Leiden. Ook speelt conserveren een rol, via het duurzame materiaal brons, of als vluchtige conservering van een moment. Hiervoor gebruikt hij het medium fotografie. Series straatfoto’s  en bewerkte foto’s met digitale middelen geven hier uitdrukking aan. Soms zelfs letterlijk door een digitale geplastificeerde illusie te creëren bij de Egyptische beelden in het Museum van Oudheden in Leiden.

Jeroen Spijker is mede oprichter van de Exotic Aesthetic Movement in 2005 samen met Gijs Donker.

Jeroen Spijker behoort tot de pre-millennial figuratives in Nederland, een groep kunstenaars die figuratief/ naar de natuur wilden werken en hun gevoel in de kunst wilden leggen. Dit stond haaks op de programma’s van de prominente kunstacademies die conceptueel/ abstract georiënteerd waren.  

Werk van Jeroen Spijker bevindt zich in diverse museale-, bedrijfs- en overheidscollecties in binnen- en buitenland.

MUSEALE COLLECTIES

Werk van Jeroen Spijker bevindt zich in diverse collecties in binnen- en buitenland; Vaticaans Museum Rome, Lisser Art Museum, Letterkundig Museum Den Haag, Museum van Oudheden Leiden, Archeologisch Museum Florence, Prentenkabinet Universiteit Leiden, Collectie Universiteit Tilburg, Museum Mauritshuis Den Haag, Museum Bommelzolder, Purmerends Museum, Stadsschouwburg Amsterdam, Collectie Palazzo Corsini (belangrijkste particuliere Prinselijke collectie Florence), Openbare Bibliotheek Amsterdam, gemeente Warmond en vele particuliere- en bedrijfscollecties.

MUSEALE EXPOSITIES

Diverse musea hebben werk van hem geëxposeerd zoals Het Rijksmuseum van Oudheden (solo tentoonstelling), Nederlands Stripmuseum Groningen, Katwijksmuseum, Letterkundigmuseum Den Haag, Museum Bommelzolder, Nederlands Drukkerij Museum, Singermuseum te Laren, Purmerends Museum, Museum Lunteren, Museum de Lakenhal Leiden en Museum of Comic Art in Noordwijk.

GALERIES

Prominente galeries in Antwerpen en New York en in diverse Nederlandse steden tonen zijn vrije artistieke sculpturen. Studio 2000 te Blaricum is de vaste kunsthandel (PAN Amsterdam/ TEFAF)

De prijzen die het werk opgebracht heeft tijdens veilingen zijn opzienbarend hoog voor een hedendaagse kunstenaar. Tussen Euro 4.000 en Euro 20.000 voor een werk in oplage tot Euro 34.000 voor een unicum.

TENTOONSTELLINGEN JEROEN SPIJKER

 

2023 

 

2022

2019

2018               

 

 

 

 

2017

           

Expositie van bronzenbeelden in beeldentuin Den Dungen.

Het kleinste kunstwerk ter wereld, een (stand)beeld van Rembrandt van 28 micrometer. Het wordt gepresenteert in Museum de Lakenhal te Leiden van 7 t/m 31 juli 

Museum of Comics, Noordwijk

Museum Lunteren tot en met oktober 2022

Nederlands Drukkerij Museum vanaf 20 januari 2019

Solo expositie ‘Bronzen beelden’ Galerie Nisse (Zeeland). Van 28 juli tot 10 september 2018 

Solo expositie Buenos Aires Nu. 15 foto’s in zwart-wit met als onderwerp straatfotografie in Buenos Aires. De contrasten tussen de elite en de onderlaag komen aan de orde. Er is ook aandacht voor jonge mensen in de stad en de architectuur. Galerie van de Leur Leiden. 

Solo expositie Het Gedroomde Museum in Galerie van de Leur Leiden ( van 6 mei tot 1 september). Het betreft een tentoonstelling met een aantal groot formaat schilderijen. Kunsthandel Studio 2000 te Blaricum
Galerie van de Leur Leiden
Kunsthandel Paul Verbeeck Antwerpen

 2016 Beeldhouwer Jeroen Spijker exposeert in Studio 2000, Blaricum
Kunsthandel Marcel Gieling, Utrecht
Kunsthandel Paul Verbeeck, Antwerpen
Galerie van de Leur Leiden Paleis van Justitie, Den Haag (solo)
2015 Studio 2000, Blaricum
Galerie Victor Laurentius, Den Haag
Kunsthandel Marcel Gieling Utrecht
Kunsthandel Paul Verbeeck, Antwerpen
Galerie van de Leur, Leiden
2014 Foto- tentoonstelling Maroc Maintenant Marokko Nu 2014 in Galerie van de Leur, Leiden. Van 15 juni tot 15 september 2014.
2013 Singermuseum Laren, Galerie Beelden in Leiden, BIL (waaronder conceptuele werken), Expositie Galerie TVK, Oegstgeest
2012 Expositie in het Letterkundig Museum Den Haag (Serie foto’s van Gerrit Komrij). Van 19 januari tot en met 11 maart expositie in Rijksmuseum van Oudheden te Leiden in de Taffeh Tempel: De Gloed van Lapis Lazuli
2011 Expositie in Katwijksmuseum, Expositie in Galerie Sevenhill, Leiden
2010 Renée Soutendijk opent expositie Studio 2000 waar Jeroen Spijker mede-exposant is.
Oud-minister Herman Heinsbroek opent tentoonstelling Paul de Lussanet, Jeroen Spijker is mede-exposant.
2009 Huub Stapel opent expositie in Studio 2000, april 2009. Expositie actrice en beeldend kunstenares Carolien van den Berg, Jeroen Spijker is mede-exposant
2008 Studio 2000, Blaricum
Galerie Piculiar, Leiden
Commissaris van de Koningin Provincie Utrecht opent expositie in de Buitenplaatsen van de Utrechtse lust warande, “Een Lint vol lust”,
Slot Zeist en Landgoed de Horst Driebergen
2007 Gallery Ward Nasse, New York City (Soho)
Galerie Piculiar, Leiden
Studio 2000, Blaricum
Landgoed Olmenhorst, Lisserbroek
2006 Gallery Ward Nasse, New York City (Soho)
PAN Amsterdam kunstbeurs
Studio 2000, Blaricum
Galerie Piculiar, Leiden
Nederlands Strip Museum Groningen, buste Marten Toonder
2005 Expositie Regthuys, Nieuwkoop. Expositie buste Marten Toonder Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam
2004 Studio Arcese, Leiden
Docenten tentoonstelling Kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae te Leiden
2003 Seven Groepsexpositie in Atelier Jacques Turk te Leiden
Presentatie bij Van der Bijl te Leiden
Open-atelierroute, atelier expositie
2002 Galerie Art Deco te Leiden
Galerie Jan Knecht te Laren (samen met Kees Verkade en Arthur Spronken)
Docenten tentoonstelling kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae te Leiden
2000 – 2016 Artgallery Paul Verbeeck te Antwerpen (een van de toonaangevende galeries te Antwerpen – kunstmagazine Tableau voorjaar 2004-)
2000 Galerie Cantera, Oudegracht te Utrecht
Trebosch van Lelyveld, Nieuwe Spiegelstraat te Amsterdam
1999 – 2000 Portretwinkel Haarlem
1999 Galerie Anna Paulownahuis te Soest
1999 Kunstsite Mercurius Leiden
1998 Groepsexpositie galerie Sidac
1997 Kunstsite Mercurius Leiden

 

FISCALE VOORDELEN KUNSTPROJECTEN

Jeroen Spijker heeft voortdurend kunstprojecten met musea en instellingen. In de meeste gevallen hebben zij een ANBI status. Hierdoor is het voor bedrijven en particulieren fiscaal interessant om projecten te ondersteunen. Zeker als er geen ervaring is met het ondersteunen van kunstprojecten is het informatief om van het onderstaande kennis te nemen.

Vanaf 2012 is er een verruiming van de giftenaftrek voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting.

U kunt een tentoonstelling of onthulling van het werk van Jeroen Spijker mede mogelijk maken door een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) (veel musea en bibliotheken vallen hieronder) een gift te geven voor dit doel. Deze giften van een BV, een NV, een vereniging of een stichting aan een ANBI kunnen worden afgetrokken voor de vennootschapsbelasting.

Voor de giftenaftrek geldt niet langer een drempel maar deze mag niet meer dan 50% van de behaalde winst overschrijden met een maximum van Euro 100.000,–.

Een ANBI die is aangemerkt als culturele instelling gaat (tijdelijk) een extra belasting voordeel opleveren in de inkomsten belasting en de vennootschapsbelasting. Als belastingplichtige in de inkomstenbelasting mag je namelijk 1,25 keer het bedrag van de gedane gift in aanmerking nemen voor de giftenaftrek. Deze extra aftrek geldt over maximaal Euro 5000,– van de aan culturele instellingen gedane giften.

In het geval van de vennootschapsbelasting geldt dat 1,5 keer het bedrag van de gedane gift in aftrek mag worden gebracht (ook over maximaal Euro 5000,–). 

De definitie “algemeen nut” van een ANBI is in de Algemene Wet Inzake Rijksbelastingen opgenomen. Hierbinnen zijn ook instellingen duidelijk geformuleerd die zich niet kunnen kwalificeren als ANBI.

(Het is aan te raden ter voorkoming van fouten of onwenselijke veranderingen zelf inlichtingen in te winnen bij betreffende instanties)

 

Comments are closed.